zorg en welzijn

De patiënt die zijn oefeningen niet doet, of voor de derde keer belt om de dosering van zijn medicatie na te vragen, is misschien niet vergeetachtig maar laaggeletterd… 

Blic VR ondersteunt professionals in zorg en welzijn in het aankaarten van gespreksonderwerpen die met schaamte, spanning en ongemak gepaard gaan. Ook biedt Blic VR inzichten om laaggeletterdheid te herkennen. Begrip tussen professional en patiënt vergroot het vertrouwen, versterkt de band en neemt drempels weg.  

 

Apotheker aan het werk

onderwijs

Een proeftuin met Blic VR biedt leerkrachten en pedagogisch medewerkers handvatten in het contact met laagtaalvaardige ouders. 

Taalproblemen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Zo ontstaat er een cyclus van laaggeletterdheid. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, zetten bibliotheken de gezinsaanpak in. Blic VR is hier onderdeel van.

Blic VR biedt ook trainingen voor studenten in het hoger onderwijs die in hun vak met laaggeletterdheid in aanraking kunnen komen. Zodat zij beter toegerust zijn op de arbeidsmarkt.

 

overheid

Sinds 2020 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid. Daaronder vallen de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van een aanpak waarin laaggeletterden worden gevonden en opgeleid. Dat is een grote opdracht. Gelukkig staan gemeenten er niet alleen voor.

Blic VR ondersteunt en activeert gemeenten. Blic VR geeft een inkijkje in de wereld van laaggeletterdheid en helpt de gemeenten op weg in de communicatie met de inwoners.

Bibliotheekspecialist geeft uitleg

bibliotheken

Samen met partners werkt het bibliotheeknetwerk aan een geletterde samenleving waarin iedereen meedoet en zich een leven kan ontwikkelen. Taalhuiscoördinatoren, adviseurs basisvaardigheden en medewerkers van het Informatiepunt Digitale Overheid hebben Blic VR proeftuinen ervaren én ingezet. Zowel in de bibliotheken Biblionet Groningen (de drijvende kracht achter Blic VR) als elders in het land. Zelfs deze professionals, met veel kennis over laagtaalvaardigheid, doen nieuwe kennis en vaardigheden op door Blic VR.

bedrijfsleven 

Wanneer iemand niet goed kan lezen en schrijven, heeft dit gevolgen voor zijn inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Het vormt bijvoorbeeld vaak een belemmering om (vak)scholing te volgen. Onvoldoende taalvaardigheid kan ook gevolgen hebben voor de veiligheid op de werkvloer of leiden tot ziekteverzuim. 

Blic VR helpt organisaties op weg met inzichten en tools om (toekomstige) medewerkers beter toe te rusten. Een leven lang leren is voor ons allemaal een randvoorwaarde geworden om mee te blijven doen.

Laaggeletterdheid in het bedrijf

Blic VR heeft gewerkt voor